Kaptein Sabeltann og Gabriellas Sång

Stresset ligger i tjukke lag på meg. Har så dårlig tid! Jeg styrter fra jobben for å rekke det. Vet at hun venter, ser på klokka: – Kommer de ikke snart? Hun er helt spesiell. Frisk og sterk. Likevel: senest i dag hørte jeg statsministeren kalle sånne som henne – de som trenger tilrettelegging i skolen – for «de svakeste».

Selma og de andre helt spesielle elevene har forberedt seg godt til skoleavslutningen. Sammen med lærerne har de laget band. De inviterer til «På grensen til allsang». Den ene modige eleven etter den andre synger og spiller. Et repertoar bredere enn det du vanligvis finner på en ungdomsskole. Fra Fairytale, via Bakvendtland til Kaptein Sabeltann. Avgangseleven Liv synger sangen hun elsker over alle. Så har hun da også foreslått den til morgensamling hver dag i tre år: Jahn Teigens «Min første kjærlighet». Fremført med innlevelse og et mot større enn størst.

De superviktige regnearkene og powerpointpresentasjonene jeg forlot for en time siden, slipper taket. Det er jo her og nå kjernen i livet bretter seg ut. Livsutfoldelse! Ticsene tar pause hos trommisen. Den unge pianisten som nesten aldri fester blikket, spiller «Nå, akkurat nå» med stø hånd. Ikke noe sted er så mye mot, verdighet og samhold samlet på ett brett.

«På grensen til allsang» går mot slutten. Mange hender farer raskt over våte kinn hos publikum når de helt spesielle ungdommene stemmer i: «Du vet og jeg vet at en dag er det du som trenger en hjelpende hånd. Men nå er det jeg som trenger deg. Trenger at du smiler til meg. Da blir alt bra».

I det vi tror det hele er over, skjer det. Stillheten senker seg. Vakre Regine med den sarte, men sterke stemmen, gjør seg klar. Gitarist og pianist spiller opp: Gabriellas sång. Hun vet hva hun gjør, hva hun ber om. Hun synger sangen som handler om å få leve helt og fullt. Uansett. Og vite at hun er god nok:

Jag vill känna att jag lever

All den tid jag har

Ska jag leva som jag vill

Jag vill känna att jag lever

Veta att jag räcker till

2014-06-18 15.49.07-kopi