Dagen og sorgen

Det er en av de dagene jeg tenker på det livet datteren min aldri får. En av de dagene jeg ser det hvordan det kunne vært: En vanlig 18-åring, fnisende sammen med en jevnaldrende venninnegjeng. Den første forelskelsen. Den store kjærlighetssorgen da det tok slutt. At hun ropte «jeg flytter!» når hun ble lei av maset om lekser og formaninger om å rydde rommet sitt. Slik blir det aldri. Jeg tenker på drømmene hun aldri vil drømme og mulighetene hun aldri får.

Når dagene er tunge ser jeg henne slik andre ser henne. Jeg ser den intense uroen hennes. Den repeterende snakkingen, løpingen, kontrollbehovet. Det fyller hele rommet, huset. Det fyller meg. Da kjenner jeg hvordan mitt liv med henne også er ufrihet – hvordan tiden aldri er min egen.

Jeg skammer meg over at jeg noen dager lar det vanskelige ta så stor plass. Det kunne jo vært så mye verre, det kunne det virkelig.

Men sorgen er også sann. Sorg over det livet ikke ble. Hennes liv. Mitt liv. Vårt. Dog er sorgen min alene. Den er ikke hennes.

Illustrasjon: Anja Cecilie Solvik

Illustrasjon: Anja Cecilie Solvik

 

Dagen e sløret du ikkje kan trekke telside
Sydd av et dunkelt stoff bare du kan se
Du kan ikkje komme igjennom og ikkje forbi det
Og ingen kan låne dæ hjelp te å rive det ned
Og du har ikkje lenger sikt i den dagen du vandre
Og du kan ikkje kaste det store gardinet av
Du e fremmed i dagen og dagen kan ingen forandre
Den e vevd i for sterk erindring om det som var

Fra Dagen av Kari Bremnes